2017-03-24 09:46:44• hírek • (x)

Szatmárnémetiben fejlesztik a jövő műszaki megoldásait

Az egész országból, sőt külföldről is érkeznek tagok a Zes Zollner Electronic fejlesztő-csapatába.

Folyamatosan fejlődik a Szatmárnémetiben található Zollner-üzem: újabb gyártócsarnokot építettek, több száz emberrel növelik az alkalmazottak számát és duplájára növelnék a fejlesztő-mérnökök csapatát is. Kevesen tudják, hogy a németországi anyacég mellett a külföldi gyárak közül a szatmári az egyetlen, amelyben tervező-fejlesztő különítmény működik.

„Jelenleg tízen vagyunk, de hamarosan húszfősre szeretnénk bővíteni a csapatot” - magyarázza Ziman Tudor, a fejlesztési osztály vezetője.

Miközben végigvezetett a régi és az új gyártócsarnokon, néhány szóban elmondta, hogy melyek azok a témakörök, amelyekben Szatmárnémetiben végeznek kutatásokat. Sokat viszont nem mondhat, ugyanis a legtöbb információ szigorúan titkos. Az viszont kiderül, hogy jelenleg olyan műszaki megoldásokon dolgoznak, amelyek például 2021-ben kerülnek be közkedvelt autómárkák példányaiba. Egyebek mellett elektromos autók újszerű töltési technológiájának kifejlesztésével is foglalkoznak.

Az elmúlt években az Opel, a BMW, a Zeiss, a Daimler, a Ford, a Porsche vagy éppen a Ferrari számára fejlesztettek nagyobb robotoktól kisebb vezérlőkig szinte mindent. Az elmúlt évek jó eredményei pedig újabb és újabb megbízásokat adnak a fejlesztő-mérnököknek.

A csapat növelésekor elsősorban a megfelelő személyek megtalálása a nehéz. Sokan úgy gondolják, hogy Kolozsváron vagy Temesváron lehet mérnökként komoly szakmai kihívást és jó megélhetést találni. Pedig a szatmárnémeti Zess Zollner Electronic a régió vezető gyártója, ahol a legmodernebb, 2-4 millió eurós gyártósorokon zajlik a termelés. A szakmai kihívásból sincs hiány, hiszen míg más gyárakban 1-2 projekten dolgoznak egy évben, addig nálunk évi 6-7 projekt van terítéken - magyarázza Ziman.


„Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy milyen modern felszereltség áll a fejlesztők rendelkezésére és milyen komoly, nemzetközi fontosságú projekteken dolgozunk” - mondja Ziman.

Az elmúlt években sikerült Szatmárnémetibe csábítani temesvári és kolozsvári évfolyamelsőként egyetemet végzett mérnököket, de van olyan kolléga, aki Írországból tért haza és lett tagja a Zollner csapatnak. „A csapat annyira jó, mint amennyire jó szakemberek dolgoznak benne” - véli Ziman. A csapat pedig jó és ugyanezzel az elgondolással bővítenék is. Ezért nagy egyetemi központokban is népszerűsítik a lehetőséget elsősorban a Szatmárnémetiből elszármazottak között: megéri hazatérni, megéri a Zollner csapatához csatlakozni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: